komentář k: Bulharsko

odpovědět na komentář Radomír Panna
Letošní dovolenou jsem s přáteli trávil v Primorsku a rád bych se podělil o zkušenosti se stravováním, ubytováním, zdravotnictvím, atd.

<i>Cesta:</i> Do Bulharska jsme se dostali letadlem - letiště Burgas. Následoval cca hodinový přesun autobusem přímo do Primorska. Cesta je lemována spoustou odpadků. Budovy v okolí cest vypadají jako před rozpadem - neupravené. Představte si, jak to u nás vypadalo před revolucí, stejné je to tam teď.

<i>Ubytování:</i> Primorsko je turistická oblast hlavně navštěvována Čechy, Slováky, Poláky a Bulhary. V současné době prochází stavebním boomem - všude se staví nové a nové hotely, penzióny. Co se týče architektury, tak ta je ve velké míře ovlivněna Řeckem - spíše okopírována. Místy mi to připadalo, jako kdybych se nacházel v Řecku a ne v Bulharsku. Jako by Bulhaři neměli vlastní architekty a vlastní nápady.

Samotné Primorsko je upravené - chodníky, cesty jsou čisté. V době turistické sezóny platí zákaz výstavby - nákladní vozy s materiálem tedy nepotkáte. Horší je to s plážemi. V Primorsku jsou dvě - jižní a severní. Obě jsou ovšem pokryty spoustou nedopalků cigaret. Když už jsem u cigaret - v životě jsem neviděl tak „ukouřený“ národ. Kouří se všude a za všech příležitostí - např. chodili jsme na snídaně do hotelu. Obsluha přinesla nejprve část snídaně několika lidem a pak si šla zapálit, teprve po dokouření pokračovala v roznášení jídla. Hotely jsou upravené a nabízejí dostatečný komfort. Většina hotelů nabízí např. již v základu klimatizaci na pokoji.

<i>Služby, jídlo:</i> Jídlo jako takové je velice levné - krom ovoce, to je vzhledem k poloze dosti drahé. Doslova na každém rohu je nabízeno nějaké občerstvení - vařená kukuřice, preclíky, palačinky, kebaby, atd. Není problém zajít do restaurace a levně se najíst. V oblasti je i česká restaurace s českými jídly (trochu úsměvu vyvolal jídelníček s českými názvy, ale jídlo chutnalo jako od maminky). Všechny obchody mají otevřeno od rána (otevírací dobu jsem neměl možnost zjistit) až do půlnoci. Některé potraviny i něco přes půlnoc. U některých obchodníků jsem si ovšem všiml, že jim přítomnost turistů vadí, že je zkrátka obtěžujeme. To mi přišlo dost divné, neboť jejich příjmy mimo turistickou sezónu nejsou zrovna vysoké. Např. místní taxikář se mimo sezónu živí jako stolař a vydělá cca 300 leva (300*16 = 4800Kč). Když bych jejich přístup srovnal s Řeckem – je to úplný opak.

<i>Zdravotnictví:</i> Díky střevním potížím hned po příjezdu, jsem měl možnost vyzkoušet i toto. Pokud jste zvyklí na naše čisté uklizené ordinace, zapomeňte. Vstupem do ordinace jsem si připadal, že vstupuju do něčí pracovny – stohy papírů, rozmontovaný počítač. Ordinaci to připomínalo snad jen třemi naslouchadly. Lékař byl ovšem vstřícný, ochotný. Vyšetřil mě a předepsal léky, které hned osobně v místní lékárně vyzvednul a předal. Díky pojištění jsem neplatil nic.

<i>Jazyk:</i> v celé oblasti není problém se domluvit česky. Z místních kdo chtěl rozumět, rozuměl. Kdo nechce, nerozumí ani anglicky. Rozumět nechtěli hlavně ti, co „jsme je obtěžovali“.

Diashow Aljaska 2017